«Tὴ γλῶσσα μοῦ ἔδωσαν ἑλληνική· τὸ σπίτι φτωχικὸ στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου. Μονάχη ἔγνοια ἡ γλῶσσα μου στὶς ἀμμουδιὲς τοῦ Ὁμήρου.» (Ὀδυσσέας Ἐλύτης, «Ἄξιον ἐστί»)

Σελίδες Πατριδογνωσίας - Περικλῆς Γιαννόπουλος - Ἡ Ἑλλὰς τοῦ ΟΧΙ - Ἀντίβαρο - Πολυτονικό

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2007

Οι συγγραφείς του σχολικού βιβλίου ομολογούν απροκάλυπτα και χυδαία την πολιτική τους στράτευση

Βιβλίο Εκπαιδευτικού, για την "Νεοελληνική Γλώσσα" της Γ' Γυμνασίου (συγγραφείς: Ελένη Κατσαρού, Αναστασία Μαγγανά, Αικατερίνη Σκιά, Βασιλική Τσέλιου).

Σελ. 47 (σχετικώς με το "αντιρατσιστικό" κεφάλαιο "Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί"):

"Περιλαμβάνονται δύο δημοσιογραφικά κείμενα, ένα απόσπασμα από θεατρικό έργο, ένα ερευνητικό ερωτηματολόγιο, δύο αφίσες, ένα κόμικς [σ.σ. sic: "κόμικς" με "ς"] και τέσσερα κείμενα έκφρασης ιδεών, "στρατευμένα" θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε, εκ των οποίων το ένα είναι πολιτική ομιλία που εκφωνήθηκε σε ακροατήριο."

!!!

Να κόψω τις φλέβες μου τώρα ή αργότερα;!

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/2/07, 1:00 π.μ.

    Συγνώμη για το άσχετο σχόλιο, αλλά για το «ένα κόμικς»: είναι συνηθισμένο οι ξένες λέξεις που δεν κλίνονται σύμφωνα με την ελληνική μορφολογία, να μένουν άκλιτες σε όλες τις πτώσεις και τους αριθμούς στον (ξένο) τύπο που έχει επικρατήσει. Για παράδειγμα: το/τα μπαρ, το/τα σορτς, το/τα κόμικς.

    Ακόμα και στα αγγλικά, η λέξη «comics» χρησιμοποιείται μερικές φορές στον ενικό για να δηλώσει την τέχνη των κόμικς (κατά το physics, mathematics, ethics).

    Σχετικά με την ομολογία που παραθέτεις, δεν τη βρίσκω ιδιαίτερα χυδαία. Σε ένα «αντιρατσιστικό» κεφάλαιο με τέτοιο τίτλο, είναι αναμενόμενο τα κείμενα που επιλέγονται να είναι στρατευμένα. Το θέμα είναι πώς επιλέχτηκαν οι στόχοι και η δομή του βιβλίου, και ειδικά κάποια από τα κεφάλαια που επισημαίνεις.

    Κατά τα άλλα, πολύ καλές οι αναλύσεις των σχολικών βιβλίων στα προηγούμενα μηνύματα, και πολύ χάρηκα που πρόσφατα έγραψες τόσα καλά και μελετημένα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έργα και ημέραι της ΝΔ. Αυτά να βλέπουν οι ψηφοφόροι της, να ζυγίσουν 1-2 ζητήματα μέσα τους και να την ρίξουν πιο κάτω κι από τις ψήφους που έπαιρνε κάποτε το ΕΡΚ του Τριτση και το ΕΣΚ του Αρσένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

[comments moderated] Θὰ διαβάσω καὶ θὰ δημοσιεύσω τὸ σχόλιό σας τὸ συντομότερο δυνατόν. Σχόλια ἀγενῆ, ἄσχετα μὲ τὸ θέμα ἢ ἀνόητα, διαγράφονται.